Je kunt er tegen of niet. Persoonlijk kan mijn huid het ab-so-luut niet hebben als ik ook maar in de buurt kom van suiker. Vaak houd ik dit wel in de gaten, maar soms ben ik niet te houden en sla ik zonder blikken of blozen een zak chocolade pepernoten achterover. En nee, het zit hem niet persee in de chocola, ook wanneer ik andere bronnen van suiker eet of drink is het feest.

Onrustige huid, droge en hele vette gebieden, bah! Een ramp om op te maken en te verzorgen. Aangezien je er een heel ritueel op na houd. Dus, dat betekend dat het ‘everything cookie weekend’ iets minder vaak gaat plaats vinden, for the greater good. Maar wat is het verband tussen suiker en een onzuivere huid? Ik merk zelf dat mijn huid veel minder snel hersteld en het een grauwige uitstraling heeft. Daar moet dan weer een berg make-up overheen om het wat te laten lijken, en in dezelfde tijd had ik ook kunnen uitslapen..

‘Het meest opvallend is de relatie tussen puistjes en suiker. Hierbij gaat het niet alleen om gewoon suiker zoals we dat kennen als de kleine witte kristallen of als snoep, maar ook om enkelvoudige koolhydraten, wat in principe ook een vorm van suiker is. We krijgen dit soort koolhydraten in verhouding veel binnen door bijvoorbeeld alle niet-volkoren brood & pasta en witte rijst. Daarnaast worden er veel suikers toegevoegd in diverse producten, met name gebak, koekjes, snoep, toetjes en frisdrank.’

‘Door het eten van suikers en enkelvoudige koolhydraten stijgt je bloedsuiker spiegel. Je lichaam gaat dit tegen door de aanmaak van insuline, mannelijke hormonen en een stof genaamd IGF-1. Door de grote hoeveelheid van die stoffen moeten je lever en andere organen overuren draaien om je bloed te filteren en weer van goede kwaliteit te maken. Vooral de mannelijke hormonen zorgen er voor dat je huid (te) veel talg aanmaakt. Deze vettige stof kan er voor zorgen dat je poriën verstopt raken. Bacteriën kunnen hier heel goed groeien en veroorzaken ontstekingen, ofwel acne.’

Reden genoeg om te proberen je eetgewoontes aan te passen als je last hebt van een onzuivere huid. Een aantal tips wat je kunt veranderen/toevoegen aan je voeding. Probeer eens een glas bietensap per dag. Er zitten ontgiftende stoffen in waardoor je minder kans hebt op onzuiverheden. Eet meer dan genoeg vitaminen! Zelf vul ik mijn vitaminen aan met een multivitamine pil. En als het ernstig gesteld is gooi ik er een vitamine B pil in de hele week. Behalve vitamines zijn omega-3 vetzuren ook erg goed voor je huid. Je vind deze in zalm en verschillende noten. Kijk uit met melk producten. De een heeft er meer last van dan de ander, maar dankzij de hormonen die in zuivelproducten verwerkt zijn kan dit een hele aanslag op je huid zijn.

 

Bron uitlichtende foto 
Bron
verband tussen suiker en puistjes