Een tijdje geleden schreef ik al over hóe geweldig deadliften is. Je kunt je hele lichaam mee trainen met 1 beweging! Hoe makkelijk wil je het hebben? Afgezien van het feit dat de oefening zelf behoorlijk wat inspanning vraagt, is het wel een van mijn favoriete compound oefeningen!

Toen ik met deadliften begon, deed ik vooral de ‘sumo deadlift‘. Maar, op een of andere manier vonden mijn heupen dit vérschrikkelijk, dus ben ik hier na een week kromlopen mee opgehouden. Ik ben daarna eens gaan kijken en proberen welke variant wel voor mij zou werken. Aangezien er talloze varianten zijn die verschillende doeleinden hebben, heb ik gekozen voor de  conventional deadlift. De meest basic variant die er bestaat, maar wel één van de meest effectieve die je kunt doen.

Zoals ik al eerder uitlegde zijn er behoorlijk wat varianten die je kunt doen. Maar wat er bij deadliften belangrijk is het neerleggen van het gewicht. Dat geeft deze oefening ook de naam ‘dead’. Je tilt het gewicht bij iedere herhaling vanuit een dood punt. En wat je al snel hebt, vooral als je nog niet met veel gewicht traint, je de stang niet neer kunt leggen. Wanneer je niet dat ‘dode’ punt bereikt voer je eigenlijk een romanian deadlift uit. En bij de romanian deadlift spreek je nét weer andere spieren aan dan bij een conventional deadlift.

De beste manier om een idee te krijgen over hoe je deze manier van deadliften uit kunt voeren is om de volgende video op repeat te zetten. Om daarna mooi naar de sportschool te fietsen en de eerste de beste instructeur mee te slepen en je in de gaten laten houden. Nog even de spiergroepen die je aanspreekt tijdens een deadlift;

  • Biceps
  • Complete rug
  • Billen
  • Bovenbenen
  • Hamstrings
  • Kuiten
  • Buikspieren

Genoeg om je lichaam compleet te trainen. Don’t you just love compound oefeningen?!

 

Ik ben benieuwd welke compound oefening favoriet bij jou is!

 

Bron uitlichtende foto