Hooray for the cheat days! En dat meen ik. Natuurlijk is er niks lekkerder dan een dag je even over te geven aan al je ‘cravings’. En dat zónder je schuldig te voelen. Persoonlijk maak ik stiekem van cheat days weleens een cheat week. Maar dat houd niet in dat ik iedere dag bij de KFC zit te bunkeren. (If only i could.. ) Wanneer er in een week verplichte verjaardagen zitten en ik met een vriendin afspreek om een drankje te doen ga ik niks uit de weg en geniet ik zeker mee.

En waarom een cheat day wél goed voor je is zal ik vertellen. Als je 6 dagen per week lekker fanatiek bezig bent is het een verstandig idee om op dag 7 een cheat day te houden. Of in ieder geval te genieten van een cheat meal. Eigenlijk zit het ‘cheaten’ voor 80% in je hoofd en 20% daadwerkelijk in je voeding.

Stel, je knalt 12 weken door met álleen maar gezonde voeding. Dan leef je naar dat punt toe, heb je (als het goed is) je doel bereikt. En neem je daarna de regels iets minder serieus. Logisch, want je hebt je doel behaald. Maar, wat het eigenlijk betekend is dat je een enorme valkuil voor jezelf gegraven hebt. Ik kan je op een blaadje geven dat je de 13e week redelijk los gaat en je steeds verder verwijdert raakt van je behaalde doel. Puur omdat je een periode zó je best gedaan hebt om streng te zijn voor jezelf dat je het nu niet meer kunt opbrengen.

En wat gebeurt er dan? Precies, je bent je doelstelling kwijt en hoeft niet meer te vechten. Kilo’s komen er langzaam weer bij en spiermassa neemt rustig af. Zonde!

Het voordeel van een cheat dag is nu misschien wat logischer. Je eet 6 dagen per week gezond, en je neemt de 7e dag om je behoefte aan een patatje speciaal of een pannenkoek met spek te vervullen. Wanneer je dit een beetje slim plant en je op de 7e dag knetterhard traint, hoef je je nergens zorgen over te maken. Het aantal calorieën weegt niet op tegen de rest van de week en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Aangezien je je lichaam goed voedt en het niet op ‘overlevingsstand’ zal gaan staan zorg je er met een cheat dag voor dat je lichaam niet alles wat je binnenkrijgt opslaat als vet. Want dat gebeurt er wanneer je teveel en te lang achter elkaar ‘streng’ bent voor jezelf en je daarna te buiten gaat met alles wat voor handen is. En daarnaast hou je het de resterende 6 dagen veel beter vol, omdat je niks afslaat in principe, want die éne dag per week kun je gewoon je gang gaan.

It’s all in your head after all..

 

Bron uitlichtende foto