Bankdrukken. Een oefening die door veel vrouwen wordt overgeslagen. Waarom? Geen idee. Als je vraagt waarom zul je vaak horen dat de meeste bang zijn om hun borsten weg te trainen. En dat de focus niet op het bovenlichaam ligt. Maar klopt die beredenering wel? Is het niet juist verstandig om óók je bovenlichaam te trainen? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel volume creëert wanneer je dit wel gaat trainen? Ik heb me eens verdiept in deze issue en ik kwam een aantal interessante antwoorden tegen.

Disbalans in je spiermassa
Eerder schreef ik al over het onderwerp bankdrukken. Hierin laat ik je zien hoe en welke variant je het beste kunt uitvoeren als beginner. Maar de vraag waarom vrouwen ook zeker moeten bankdrukken zal ik hier beantwoorden. Het zit namelijk zo; wanneer jij begint met trainen en je legt de focus op bijvoorbeeld je benen dan neemt de spierkracht na een tijd aanzienlijk toe. Hoe meer jij je benen traint des te meer spierkracht bouw je op. Maar, wanneer jij álleen maar je lowerbody traint, zorg je voor een disbalans in je spiermassa. Omdat je bovenlichaam niet getraind wordt, zul je merken dat je lichaam meer moeite heeft met het aannemen van een juiste houding. Tijdens het trainen, maar ook daarnaast, omdat het ‘niet getrainde deel’ veel harder aan het werk moet om alles in het gareel te houden. Wat kan resulteren in blessures etc..

Fabels 
Nu je begrijpt waarom het écht wel belangrijk is om je bovenlichaam (in dit geval) wel te trainen komt de vraag naar boven; ”hoe train ik die zonder teveel massa aan te zetten”. Althans, ikzelf stelde die vraag in het begin wel toen iemand mij had uitgelegd waarom ik juist wél moest gaan bankdrukken. En deze is vrij simpel te beantwoorden. Ten eerste moet je uit je hoofd zetten dat door bijvoorbeeld bankdrukken, je je borsten weg traint. Want dat is natuurlijk onzin. Je borsten bestaan voor het grootste gedeelte uit vet, met daaronder spiermassa. Wanneer je je borst gaat trainen zul je zelfs merken dat ze meer volume krijgen, dus dat is al een reden an sich om ze te trainen.

High reps of low reps
Daarnaast kun je een simpele regel aanhouden. Namelijk het aantal herhalingen in je training zal bepalen hoeveel massa je aan gaat zetten (naast de voeding die je neemt). In dit artikel kun je lezen hoe de berekening van je herhalingen (reps) werkt, maar de vuistregel is dit: Low reps staat voor kracht en High reps staan voor massa. Wanneer jij dus de focus wilt leggen op het weg trainen van je disbalans en niet teveel massa aan wilt zetten kun je dus voor low reps kiezen. Wanneer je ergens tussen de 1-5 herhalingen blijft zul je de focus op je kracht uithouding leggen en minder op massa aanzet.

Bron uitlichtende foto