Wanneer je niet weet wat je nóu weer moet trainen kun je je training heel simpel houden. Deze training is perfect wanneer je een paar dagen ziek bent geweest en je wilt weer even voluit gaan. Of je hebt weinig tijd maar je wilt veel spiergroepen aanspreken in 1 training. Zelf knal ik deze manier van trainen er vaak doorheen tijdens een drukke week, of als ik weet dat ik de komende paar dagen niks ga trainen. Je kan het voor jezelf wel interessant maken, met het bepalen van het aantal reps dat je gaat doen.

High reps of Low reps
Je kunt je gaan focussen op je kracht, of je uithoudingsvermogen. Dus ga je voor supersets, of hogere herhalingen? Klik hier voor de uitleg over high reps & low reps. Ga je voor low reps? Dan kun je mooi wat zwaarder gewicht pakken. En wanneer je net zoals ik aan het trainen bent om PR’s neer te zetten geeft dat altijd wel een lekkere kick.

Big 3
Maar oke, wat ga je dan trainen? De big 3 bestaat uit squats, deadlifts en bankdrukken. Hiermee spreek je een gigantisch groot gedeelte van je spieren aan. Denk aan je billen, benen, onderrug, borst, schouders, triceps, dus genoeg voor een effectieve training. Wanneer je voor de supersets gaat, is het overigens wel belangrijk dat je je spieren goed opwarmt omdat je ze direct aan het werk zet. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar het opwarmen met een lege stang. Dus 1 set met 10 herhalingen (niet afraffelen!) om je spieren wakker te maken.

Time under tension
Wanneer je voor high reps gaat heb je niet echt te maken met time under tension. Maar bij low reps des te meer. Time under tension is belangrijk wanneer je het volume van je spieren wilt bevorderen. Ik probeer dit overigens áltijd goed in de gaten te houden, omdat je hiermee je spieren altijd maximaal uitdaagt en je vorm ook goed in de gaten houdt. En wanneer je TUT altijd in je achterhoofd houd, heb je na iedere training ook spierpijn. En dat is toch wel altijd een bevredigend gevoel ;-).
Bron uitlichtende foto