Al meer dan een jaar lang train ik serieus in de sportschool. Natuurlijk heb ik soms zo mijn mindere dagen, maar laten we voor het gemak zeggen dat het nu ruim een jaar al met een lekker tempo gaat. En dankzij het trainen leer ik ook ontzettend veel over voeding en supplementen. (laten we het nog maar niet hebben over aankomende studie op dit gebied). Maar ik heb nog nooit pre-workout geprobeerd. En dat vond ik weleens tijd worden.

Dus stapte ik op de fiets en reed ik naar de Body&fitshop toe (ze hebben een filiaal in Zwolle) en kocht ik daar mijn allereerste pot pre-workout. Nu wilde ik eigenlijk gaan voor een C4 pre-workout, maar die hadden ze niet staan dus ben ik naar huis gegaan met een ON variant. Check de intro video hieronder;

on preworkout

on ingredienten

Vitamine B
Zoals je kunt zien zitten er behoorlijk wat ingrediënten in. Met name behoorlijk wat B vitamines, en wanneer je 1 schepje neemt, krijg je ook al 100% van je dagelijkse behoefte binnen wat betreft vitamine B. Maar, waarom zitten er zoveel vitamine B in een pre-workout? Vitamine B zorgt voor het afvlakken van de stimulant drop. Met de pre-workout krijg je een stimulant high zoals ze dat noemen, en om die drop niet te groot te maken hebben ze vitamine B toegevoegd, die ervoor zorgen dat wanneer de pre uitwerkt, je niet in een diep dal terecht komt. Handig dus.

Amino acids
Daarnaast wordt het een beetje lastig lezen (althans, ik heb behoorlijk wat moeten googlen om erachter te komen wat de rest van de ingrediënten doen. Maar om het snel en simpel te verklaren; amino acids (lees hier mijn review over BCAA) zorgen voor het herstellen van je spieren. De creatine die de pre-workout bevat zorgt ervoor dat je spieren explosiever kunnen performen (daarom voel je je ook vaak ‘sterker’ onder invloed van pre-workout).

Cafeïne  
En dan over to the good stuff. De laatste 4 ingrediënten die ervoor zorgen dat je een behoorlijke focus krijgt. De cafeïne die ze gebruikt hebben in deze pre-workout is gewonnen uit thee of koffie extract inplaats van synthetisch gefabriceerd. Wat geruststellender is aangezien de natuurlijke cafeïne iets minder agressief is. De 175mg cafeïne klinkt misschien als super veel, maar als je nagaat dat er in 1 kopje filterkoffie 85mg cafeïne zit kun je gerust ademhalen. Natuurlijk voelt dit wel anders dan twee kopjes koffie, maar dat komt door de combinatie van de ingrediënten.

info preworkout

Op de verpakking staat het ook duidelijk beschreven, maar ik wilde het toch nog eens even extra melden. Pre-workout is best heftig als je het neemt in combinatie met verschillende soorten medicatie. Zeker iets om even extra op te letten, mocht je het willen proberen.

Nu over tot het belangrijkste van alles. Hoe smaakt het, en werkte het ook echt?! 

preworkout inside

 

Ik heb de smaak Green Apple gekozen (ik had weinig andere keus, dat was ook een bepalende factor). In de winkel werd mij wel nadrukkelijk verteld dat álle pre-workouts enorm zoet zijn, dus ik maakte me niet perse zorgen over de smaak. Alhoewel ik geen fan ben van super zoete dingen, krijg ik dat altijd wel weg, dus ik voorzag geen probleem. Je mengt 1 schep met 350ml water en als je dit doet zie je de inhoud groen/grijzig verkleuren. Heel vaag, maar dit doet verder niks met de smaak.

Want de smaak was eigenlijk wel prima. Ik vind hem wel een klein beetje zanderig smaken, maar dat was meer op de achtergrond. Je tikt hem zonder vieze gezichten zo achterover, en dat is alles wat je kunt verlangen wat betreft de smaak denk ik. Ik weet niet of je duidelijk kunt zeggen dat het de smaak heeft van groene appel, maar hij komt zeker in de buurt.

En dan nu, hoe was het effect?! 

Ik moet zeggen, ik had stiekem gehoopt op zo’n crazy pre-workout effect, maar helaas. Ik kon nog in een normaal tempo naar de gym fietsen zonder dat ik gek werd van mezelf. Eenmaal opgewarmd had ik na 30 minuten wel het idee dat mijn focus behoorlijk strak was. En onder het genot van lekkere muziek pakte ik ook een aardige deadlift. Maar zelfs na die explosieve oefening nog steeds geen enge hartkloppingen of uitbarstingen. Wel kon ik merken dat ik lekker door de training heen kwam en eenmaal thuis ook nog aardig wat energie had.

Conclusie: na 1 keer proberen merkte ik zeker wel verschil, maar niks extreems zoals je dat weleens voorbij ziet komen. Trainen gaat wel extra lekker, maar ik zal nog vaker met pre moeten trainen wil ik dit verschil duidelijk kunnen merken. Over het algemeen zeker de moeite waard als je opzoek bent naar extra energie en focus tijdens je workout, maar verwacht geen dag- en nacht verschil. Dat sprookje geldt voor mij in ieder geval niet.
Bron uitlichtende foto