Squatten. De meest effectieve oefening voor vrouwen én mannen. Waarom? Omdat dit een oefening is waarmee je direct heel veel spiergroepen aanspreekt. Hieronder leg ik uit waarom jij deze oefening vanaf nu niet meer overslaat en hóe je hem het beste kan uitvoeren.

Squatten, wat is dat precies? Squatten is een oefening (kniebuiging) die veel gedaan wordt als onderdeel van een krachttraining. Bij deze oefening worden er op hetzelfde moment veel spiergroepen aangesproken. Als drie grootste je billen, bovenbenen en hamstrings. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat deze oefening de basis is van je workout, doordat je direct deze groepen tegelijk aanpakt.

Hoe kun je het beste een squat uitvoeren? Er zijn een aantal punten waaraan je zeker moet denken om blessures te voorkomen. Als eerste is het belangrijk hoe je gaat staan. Zeker wanneer je traint met een stang is je houding essentieel. Plaats je voeten onder je schouders, dit betekend dus op ongeveer heupbreedte. Draai je voeten licht naar buiten, zodat ze 30 graden naar buiten staan. Wanneer je met een stang traint laat je deze op je schouders rusten, handig is hierbij dat je je schouderbladen iets naar elkaar toe knijpt. Houd je hoofd recht vooruit en je rug licht gebogen. Als je in deze houding op een onzichtbaar laag krukje gaat zitten en weer recht omhoog komt heb jij je eerste squat gedaan.

Oké, nu je weet hóe je een squat oefening uitvoert, is het handig hem éffectief te maken. Dit betekend dat je moet gaan bedenken hoeveel herhalingen je wilt uitvoeren om het gewenste resultaat te bereiken. Om het even makkelijk te maken heb ik hieronder een schema, of eerder een challenge, neergezet om je een idee te geven hoe je dit kan aanpakken.

Squat challenge

Wanneer je je aan een schema zoals deze houd en je daarnaast op je voeding let is vooruitgang gegarandeerd. Het verstandigste is wanneer je je progressie bij wil houden een foto van ‘before’ te maken en een foto van ‘after’. Op deze manier kun je je vooruitgang het beste meten. En verder geldt de gouden regel voor bij het behalen van ieder doel; just do it!

Bron foto