De rood/bewerkte vlees schok staat nog bij menig mens op het netvlies gebrand. Ineens was het verschrikkelijke nieuws overal in de media. Van rood-en bewerkt vlees ga je dood. Net als alle E-nummers, Cola, pindakaas en weet ik welke producten er allemaal nog meer op de ‘waarschijnlijk kankerverwekkende‘ lijst staan. Desalniettemin eet ik graag nog iedere week (als het even kan) een lekker stukje biefstuk en ben ik ook niet te zuinig met de bacon naast mijn roerei. Maar gaan we echt dood van bacon? Die vraag beantwoord ik hieronder.

Relativeren
Relativeren. Waarom? Niet omdat ik denk dat het onzin is. Wel omdat ik dit soort nieuws relativeer. Want van rood vlees eten ga je niet dood. Je hebt meer kans op een enge ziekte. Maar méér kans is in dit geval niet ineens een 100% kans. Het leek mij handig om even een korte uitleg te doen. Voor de mensen die niet ophouden met schreeuwen met ‘je mag tegenwoordig helemaal niks meer’.

Heemijzer en chemische additieven
Wanneer je per week méér dan 500g rood vlees [Met rood vlees wordt bedoeld alle vleessoorten die rood van kleur zijn als ze rauw zijn, zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees. Het gaat ook om alle vormen, zoals hamburgers, gehakt, karbonades of lamskoteletten.] krijg je meer heemijzer binnen dan goed voor je is. Terwijl (heem)ijzer goed voor het lichaam is, kan een téveel ervan, problemen opleveren. [1] Bewerkt vlees, de naam zegt het al, is bewerkt met veelal conserveringsmiddelen (oftewel chemische additieven) die voor het ontstaan van carcinogenen stoffen kunnen zorgen. Dit zit bijvoorbeeld in sigaretten rook, alcohol is ook zo’n kankerverwekkende stof. [2]

Twee keer per week biefstuk
Nu weet ik, dat wanneer je tegen heel vleesetend Nederland gaat zeggen dat misschien rood vlees wat minder op het dagmenu moet staan, je een gillende menigte kunt verwachten. Maar twee keer per week 1 stukje biefstuk (dus 2 x 250g) en de rest van de week kip, kalkoen of van vis (of vega!) genieten is helemaal niet zo heel gek. Wordt wel duur, met die twee keer biefstuk overigens.. Maar je snapt het. Het vlees bevat dus, even samengevat, stoffen die niet perse goed voor ons zijn wanneer we er teveel van eten. Duidelijk.

Maar, hoeveel kans heb je nou als je een teveel binnenkrijgt? Want wanneer je de kop ‘van rood vlees gaan we dood’ leest, schrik je om niks. Want je weet het verder helemaal geen specifieke details. En dus blijven we óf stevig dooreten, of raken we geen vlees meer aan. En dat hoeft niet, want zolang je kennis hebt van zaken kun je zelf bewuste keuzes maken.

Harde feiten
Als je zin hebt om het hele rapport door te lezen kun je dat hier doen, dit is 1 van de 100. Oh en hier beantwoord de WHO je vragen nogmaals. Maar waar het nu eigenlijk op neerkomt, is dat wanneer er 100 mensen zijn die soms vlees(waren) eten er 6 kans hebben op kanker. Nu is bekend dat mensen die veel vlees(waren) eten er 7 kans hebben op kanker. 1 meer. Leuke video om te kijken als je dit visueel wilt hebben:

Ik zeg; eetsmakelijk!

 

Bron uitlichtende foto